0


  ខួរក្បាលចាត់ទុកថា ជាផ្នែកសំខាន់មួយនៃរាងកាយ វាជាផ្នែកគ្រប់គ្រងប្រព័ន្ធប្រសាទផ្នែកកណ្ដាល មានមុខងារគ្រប់គ្រងការចងចាំ ការគិត ការសម្រេចចិត្ត ការមើលឃើញ ការឮ ការនិយាយ និង គ្រប់គ្រងចលនានៃសាច់ដុំ។ ប្រសិនបើកោសិកាខួរក្បាលចុះអន់ខ្សោយ វាស្មើនឹងយើងបាត់បង់ការគ្រប់គ្រងប្រព័ន្ធប្រសាទដែលមានចំណងទាក់ទងទៅនឹងសាច់ដុំ។ ការប៉ូវខួរក្បាលមានសារសំខាន់ចំពោះមនុស្សគ្រប់ប្រភេទគ្រប់វ័យ។



 កត្តាសំខាន់ វ័យកុមារត្រូវការសារជាតិអាហារដើម្បីឲ្យលូតលាស់ធំធាត់ និងអភិវឌ្ឍន៍កោសិកាខួរក្បាល។ ចំណែកឯវ័យចំណាស់ត្រូវការសារជាតិអាហារដើម្បីការពារជំងឺភ្លេចភ្លាំងច្រើនដែលច្រើនកើតនៅពេលរាងកាយចុះទ្រុឌទ្រោម។ អាស្រ័យហេតុនេះ កុមារនឹងឆ្លាត ចាស់ៗនឹងមានការចងចាំល្អទៅបាន ល្គឹកណាបានទទួលសារជាតិអាហារដែលមានប្រយោជន៍ចំពោះរាងកាយ ដើម្បីប្រព័ន្ធអវយវៈផ្សេងៗលូតលាស់ទៅដំណាលៗគ្នា។

 ចំណីអាហារតាមបែបធម្មជាតិ



+ត្រូវទទួលទានអាហារដែលមានប្រយោជន៍ចំពោះរាងកាយឲ្យបានគ្រប់ទាំង ៥ ក្រុម និងត្រូវទទួលទាន ៣ ពេល ដើម្បីឲ្យរាងកាយនាំយកសារជាតិអាហារទៅទ្រទ្រង់កោសិកាខួរក្បាល។

+ត្រូវទទួលទានត្រីយ៉ាងហោចណាស់មួយសប្ដាហ៍ ២-៣ ដង ព្រោះថា ជាតិអាស៊ីដអូមេហ្គា ៣ ដែលមានធាតុផ្សំនៃ EPA និង DHA ដែលមាននៅក្នុងត្រីជួយទ្រទ្រង់ខួរក្បាល ។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវបានឲ្យដឹងថា អាស៊ីដអូមេហ្គាទាំងនេះអាចជួយកាត់បន្ថយការប្រឈមចំពោះជំងឺភ្លេចភ្លាំងច្រើនបានយ៉ាងប្រសើរ ។

 +វីតាមីន B6 មានតួនាទីគ្រប់គ្រងដំណើរការនៃខួរក្បាល និង បង្កើតសារជាតិសេរ៉ូថូនីន (Serotonin) ដែលគេឃើញមានច្រើននៅក្នុងអង្ករ សណ្ដែក ថ្លើម ត្រសក់ខែនតាលូប (Cantaloup) ស្ពៃក្ដោប ស្រូវអូតសណ្ដែក សណ្ដែក វ៉ុលណាត់ និងស៊ុត។

 +ប៉ូតាស្យូម ជារ៉ែធាតុម្យ៉ាងដែលជួយបញ្ជូនអុកស៊ីសែនទៅកាន់ខួរក្បាលធ្វើឲ្យខួរក្បាលស្រឡះល្អ ញុំាងឲ្យការគិត និងការចងចាំល្អ។ ប៉ូតាស្យូម ត្រូវបានគេប្រទះឃើញមានច្រើននៅក្នុងចេក ល្ហុង ត្រី ទឹកដោះគោ ប៊័រ។

 +អាហារដែលសម្បូរដោយជាតិស័ង្កសី វាជួយទ្រទ្រង់ខួរក្បាលជួយជំរុញដំណើរការនៃកោសិកាខួរក្បាល និងជួយព្យាបាលជំងឺទាំងឡាយណាដែលទាក់ទងទៅនឹងខួរក្បាល។

 +ម៉ង់ហ្គាណេហ្ស ជាសារជាតិអាហារដែលគ្រប់គ្រងខួរក្បាលឲ្យប្រព័ន្ធប្រសាទ និងសាច់ដុំធ្វើការស៊ីសង្វាក់គ្នា។ គេប្រទះឃើញជាតិម៉ង់ហ្គាណេហ្សច្រើនក្នុងស្រូវអូត ស្រូវសាលី ស៊ុតក្រហម ថ្លើម អាហារសមុទ្រ ទំពាំងបាយជូរ ចេក ក្រូច ប៉ោម និងបន្លែស្លឹកបៃតង។

+អាហារដែលមានរ៉ែសេលេនៀម ដូចជា អង្ករសម្រូប អាហារសមុទ្រ ខ្ទឹមស ស្ពៃប្រូកខូលី ខ្ទឹមបារាំង ប៉េងប៉ោះ។ អាហារទាំងអស់នេះ មានសារធាតុទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ជួយបង្អង់ការចុះខ្សោយ។

+ការទទួលទានអាហារសមុទ្រ សាច់ត្រី អង្ករសម្រូប បន្លែស្លឹកបៃតងចាស់ មានរ៉ែម៉ាញ៉េស្យូមច្រើនជួយឲ្យមានការចងចាំល្អ។

 +វីតាមីន B12 មានច្រើននៅក្នុងថ្លើមសត្វ គ្រឿងក្នុង ត្រី ស៊ុត ទឹកដោះគោ ប៊័រ ជួយបង្កើនការចងចាំ និងសមាធិ។

 វីតាមីនបន្ថែម



 វីតាមីន B1 ដើម្បីជួយឲ្យខួរក្បាលធ្វើការកាន់តែមានប្រសិទ្ធិភាព និងទ្រទ្រង់ប្រព័ន្ធប្រសាទ។ គួរតែទទួលទានមួយថ្ងៃ ៣០- ៥០ មិល្លីក្រាម។

 +ខូលីន (Choline) គួរតែទទួលទានមួយថ្ងៃ ៥០០- ១.០០០ មិល្លីក្រាមវាអាចជួយការពារជំងឺភ្លេចភ្លាំងច្រើន និងបង្កើនការចងចាំ។

 +វីតាមីន B12 ជួយទ្រទ្រង់ឲ្យខួរក្បាលសាងសមាធិ និងជួយឲ្យមានការចងចាំល្អ។ គួរតែទទួលទានមួយថ្ងៃ ៥០- ១០០ មីក្រូក្រាម។

 អាហារដែលគួរចៀសវាង



 +ត្រូវចៀសវាងអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត អាហារជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ដូចជា ខ្លាញ់សត្វ ប្រេងផាម (Palm) ប្រេងដូង។

 +ត្រូវកាត់បន្ថយការទទួលទានអាហារដែលមានរសជាតិខ្លាំង ដូចជាអាហារប្រៃខ្លាំង អាហារផ្អែមខ្លាំង។ ស្ករ អំបិល គួរតែទទួលទានក្នុងកម្រិតមួយឲ្យសមល្មម។ 

+ត្រូវចៀសវាងអាហារដែលឆ្លងកាត់ដំណើរការផ្សែផ្សំក្លិន ពណ៌ និងរសជាតិ រួមទាំងអាហារដែលដាក់ប៊ីចេងផងដែរ។

+ត្រូវកាត់បន្ថយភេសជ្ជៈដែលមានជាតិអាល់កុល ដូចជា ស្រា ស្រាបៀ...ជាដើម។

 ដំបូន្មាន



+ត្រូវបង្វឹកខួរក្បាលដោយការលេងហ្គេមបង្កើនប្រាជ្ញា។ 

+ត្រូវចៀសវាងការប្រើភាជន៍អាលុយមីញ៉ូមក្នុងការចម្អិនអាហារ។

+ចំពោះមនុស្សចាស់ គួរតែចៀសវាងថ្នាំបន្ថយអាស៊ីដដែលជាសារធាតុប្រឆាំងចំពោះសារជាតិអាហារដែលទៅទ្រទ្រង់ខួរក្បាល។

+ចំពោះកុមារ គួរតែទទួលទានអាហារដែលមានវីតាមីន រ៉ែធាតុដែលបានពីអាហារដោយផ្ទាល់ មិនចាំបាច់ទទួលទានវីតាមីនបន្ថែមឡើយ។ ប្រសិនបើចង់ទទួលទានវីតាមីន គួរតែពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជាមុនសិន៕

Post a Comment

 
Top